• Rachida

Turkse linzensoep


Toen ik 2 jaar geleden in Turkije was om de stad Istanbul te bezoeken heb ik enkele keren Turkse linzensoep (Mercimek Corbasi) gegeten. En ik moet er sindsdien vaak aan terug denken. Ik zocht wat recepten op, probeerde ze uit, paste wat aan en met dit recept heb ik voor mij het beste die specifieke smaak van toen terug kunnen halen. Een heerlijke, gezonde en romige soep!



Wat heb je nodig?


  • 200 g rode linzen

  • 1 witte ui

  • 1 rode ui

  • 1 wortel

  • 1 tomaat

  • 1 grote aardappel

  • 2 teentjes knoflook

  • scheutje olijfolie

  • 1 blokje groentebouillon

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 2 tl paprikapoeder

  • 1 tl chilipoeder

  • 1 citroen

  • zout en peper naar smaak

  • 1,5 liter water


Hoe?


  • Ontvel de tomaat, uien en knoflook en snijd in stukken. Schil en snijd de aardappel en wortel in grove stukken.


  • Verhit een beetje olijfolie in een ruime pan en fruit de uien tot deze glazig zijn.


  • Voeg dan de knoflook, wortel, tomaat, aardappel toe en voeg de kruiden hieraan toe en bak even mee voor zo'n 5 minuten op een laag vuurtje.


  • Spoel de rode linzen af onder de kraan en doe ze daarna in de pan erbij. Schep vervolgens alles even om.


  • Giet er dan 1,5 liter water bij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan en breng het geheel aan de kook en laat de soep nu 40 minuten rustig koken totdat de wortel en aardappel zachter zijn en roer af en toe even om.


  • Pureer de soep daarna met een staafmixer en breng op smaak met zwarte peper, zout en eventueel citroensap. Meng alles goed samen en laat koken voor 5 minuten.


  • Is de soep te dik voeg er dan een beetje water toe.


  • Garneer naar smaak met chilivlokken en of kookroom.