Marokkaanse Sellou ook wel Sfouf, Zmita of Slilou genoemd is een soort kruimelcake dat bestaat uit gebakken bloem, amandelen en zaden en wordt tijdens de Ramadan geserveerd maar ook bij een verloving, geboorte van een baby, bruiloft en in verschillende streken in Marokko wordt het speciaal voor de kraamvrouw gemaakt.
Er zijn allerlei variaties op Sellou te vinden. Zo vind je grof gemalen Sellou, maar ook een fijn gemalen (zanderige) variant. De Sellou die ik maak is volgens het recept van mijn moeder en die delen wij maar al te graag met jullie!
Ingrediënten:
1 kg biologische tarwebloem
600 gr amandelen
750 gr ongezouten pinda's
2 el gemalen anijszaad
2 el gemalen venkelzaad
600 gr sesamzaad
3 el kaneelpoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl zout
400 gr gepelde amandelen
250 gr gesmolten ongezouten roomboter
100 gr poedersuiker
2 el gesmolten honing
700 ml pure olijfolie
Tips:
Lees het recept zorgvuldig door voordat je begint.
Voor een extra lekkere bite koken en pellen wij de amandelen niet van tevoren.
Voeg de poedersuiker geleidelijk naar smaak toe.
De sellou is een lange tijd houdbaar in een luchtdichte box of pot.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de bloem in een bakplaat en leg het in de oven totdat het goudbruin kleurt. Blijf het wel in de gaten houden en schep het iedere keer om. Zo voorkom je ook verbranding en zo kan de bloem gelijkmatig kleuren. Bij mij duurde dit proces ongeveer een uur (elke oven is anders).
Schep de amandelen in een bakplaat en bak ze voor ongeveer 10 minuten op 200 graden. Laat de gebakken amandelen vervolgens afkoelen en zet wat amandelen apart voor de garnering die je straks dan even kookt in water, pelt en mooi lichtbruin bakt in wat zonnebloemolie. Strooi de sesamzaadjes in dezelfde ovenschaal en bak deze voor ongeveer 10 minuten op 200 graden. Open telkens na een paar minuten de oven en schep de sesamzaadjes om.
Schep de afgekoelde amandelen in de keukenmachine en maal de amandelen fijn, sesamzaadjes en de pinda's en zet het apart.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gepelde amandelen goudbruin, roer de amandelen wel steeds om. Leg de gebakken amandelen apart en zet een handjevol amandelen opzij om later de sellou te garneren.
Maal de anijszaad en venkelzaad tot een poeder. Leg alle kruiden bij elkaar op een bord. Zeef de bloem in een diepe kom. Voeg de gemalen amandelen, gepelde amandelen, anijszaad, sesamzaad, venkelzaad die je apart hebt gehouden erbij. Voeg de kaneel, zout, roomboter, honing.
Proef tussendoor of het zoet genoeg is en voeg eventueel wat extra poedersuiker toe na smaak. Mocht de sellou iets te droog zijn kun je extra olijfolie aan toevoegen en het weer mengen. Verdeel de sellou op een bordje en vorm het tot een heuveltje. Garneer met gebakken amandelen en serveer lekker bij de thee. Geniet!
Comments