• Rachida

Aardappelbroodjes


Probeer deze heerlijke zachte aardappelbroodjes! Je proeft de smaak van de aardappelen niet duidelijk terug in de broodjes. Ze worden in dit recept slechts gebruikt om de broodjes heel zacht te maken.



Wat heb je nodig?

(8 stuks)


  • 450 g bloem

  • 230 g geschilde aardappels

  • 50 ml zonnebloemolie

  • 150 ml melk

  • 40 g suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • halve zakje bakpoeder

  • tl zout

  • 1 el gist

  • 1 ei


Om te bestrijken:

  • 1 eigeel

  • sesamzaadjes


Bereidingswijze:


  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met water en zout tot ze zacht en gaar zijn voor ongeveer 20 minuten. Laat het water uitlekken in een vergiet.


  • Mix de aardappels samen met de melk in een mixer tot een gladde puree. Giet het beslag in een grote kom samen met de geklutste ei, suiker, vanillesuiker, zout, bakpoeder en de zonnebloemolie en meng dit samen tot een geheel met behulp van je handen. Voeg dan de gist en beetje bij beetje de bloem erbij. Kneed alles samen voor ongeveer 10 - 15 minuten tot het een plakkerig deeg wordt dat wel wat stevig is.


  • Smeer het deeg en je handen in met wat zonnebloemolie zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken en maak er 8 mooie ronde bolletjes van en maak ze niet groot en zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes, want deze broodjes zetten heel wat uit. Leg ze op een bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een plastic zak.


  • Laat de bolletjes rijzen voor 2 uur en je zal merken dat ze groot zijn geworden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk ondertussen de bolletjes met eigeel en bestrooi de broodjes met sesamzaadjes indien je dat lekker vindt en leg ze in de voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten of tot ze goudbruin van kleur zijn, dit verschilt per oven.


  • Dek de broodjes direct af met een theedoek en serveer met een kopje thee! Deze broodjes eten wij thuis zonder beleg, maar je kunt ze ook opensnijden en besmeren met honing, boter of jam. Eet smakelijk!