• Rachida

Tajine met kip


Marokkaanse stoofschotel is een heerlijk gerecht om in het weekend te maken! Tajine is gemakkelijk te maken en altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat. Deze tajine bestaat uit kip, ingelegde citroen, uien en groene olijven. Geen tajine? Geen paniek, je kan dit ook in een pan maken.


Wat heb je nodig?

(4 personen)

  • 8 drumsticks

  • 3 uien, in ringen

  • sap van een halve sinaasappel

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • handjevol peterselie/koriander, fijngehakt

  • 1 el kaneelpoeder

  • 1 el suiker

  • 100 gram amandelen

  • 100 gram rozijnen

  • ingelegde citroen

  • olijven

  • 200 ml warm water


Voor de marinade:


  • 1 tl kaneelpoeder

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl zwarte peper

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl kerriepoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl zout

  • 1 el ras el hanout

  • 3 el kip kruiden

  • 1 el zonnebloemolie

  • 4 el olijfolie


Bereidingswijze:


  • Voeg alle kruiden, peterselie, koriander, knoflook, zonnebloemolie en olijfolie in de tajine en giet de zonnebloemolie en olijfolie erbij. Meng dit goed samen tot een glad sausje.


  • Plaats de drumsticks in de saus en meng alles goed samen totdat de drumsticks goed bedekt zijn met de marinade. Haal de drumsticks uit de marinade en zet deze even apart. Pak dan de uien er bij en haal de uien ook door de marinade en leg deze in de tajine. Spoel de ingemaakte citroen af en snijdt in lange dunne repen en leg dit ook in de tajine. Plaats de drumsticks bovenop de uien.


  • Zet de tajine op een middelhoog vuurtje. Bak hier de kippenpoten aan voor ongeveer 20 minuten aan beiden zijden. Giet dan het water en de sinaasappelsap toe aan de tajine.


  • Zet de deksel op de tajine en laat het gerecht ongeveer in 50 minuten op een middelmatig vuurtje gaar stoven. Vergeet niet af en toe te kijken en het mengsel goed door elkaar te roeren.


  • Doe de rozijnen in een steelpannetje en schenk er zoveel warm/heet water op dat ze onder staan met 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker. Breng het water aan de kook op een hoog vuurtje totdat het water opgenomen is. Zet dan het vuur uit.


  • Bak de amandelen in wat zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn.


  • Haal de kip uit de tajine en plaats de drumsticks in een ovenschaal voor nog ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden tot ze een goudbruin laagje hebben. De achtergebleven saus in de tajine laat je indikken op een middelmatig vuurtje.


  • Plaats de drumsticks terug in de tajine en verdeel de rozijnen over de kip en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen zonder dat je de deksel op de tajine plaatst. Mocht je zien dat de tajine te droog wordt dan kan je er extra water aan toevoegen.


  • Voeg als laatste de olijven en gebakken amandelen toe. Serveer lekker met Marokkaans brood en een frisse salade!