top of page
  • Rachida

Sfenj (Marokkaanse donuts)


Sfenz zijn heerlijke zachte Marokkaanse donuts, luchtig van binnen en krokant van buiten. Wanneer je naar Marokko gaat, kun je ze zo goed als op elke hoek van de straat vinden. Ze worden dan ook graag gegeten tussendoor, als ontbijt of na het avondmaaltijd, met een lekker Marokkaanse muntthee en bestrooid met poedersuiker of gedoopt in honing!


Net als bij veel andere Marokkaanse recepten, gaat het recept voor een perfecte sfenz vaak over van moeder op dochter en het geheim is kneden, kneden en nog eens kneden. Het deeg moet soepel zijn, maar wel plakkerig. Hiervoor kun je het beste een keukenmachine gebruiken. En het is normaal dat elke sfenz er een beetje anders uitziet.



Wat heb je nodig?

(circa 15 stuks)


  • 500 gram bloem

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 zakje gedroogde gist

  • 2 el suiker

  • 1 tl zout

  • 1 tl bakpoeder

  • 1 ei

  • 2 el gesmolten roomboter

  • 200 ml lauwwarm melk

  • 200 ml lauwwarm water

  • zonnebloemolie


Hoe?


  • Smelt de boter in een steelpannetje. Meng in een kommetje het water, de melk, het ei en de gesmolten roomboter en zet dit natte mengsel aan de kant.


  • Roer met een spatel in een kom de droge ingrediënten, de bloem, vanille suiker, gist, suiker, zout en het bakpoeder samen door elkaar.


  • Giet het natte mengsel in stappen bij de droge ingrediënten, terwijl je het deeg voor ongeveer 10 minuten blijft kneden op hoge snelheid. Gebruik hiervoor een keukenmachine als je die hebt, erg handig! Het deeg hoort erg te plakken. Als het deeg glad is dek je de kom af met plastic folie of in een plastic zak en laat het een uur rijzen op een warme plek.


  • Vul een kom in met wat zonnebloemolie. Maak je handen telkens nat met olie tijdens het maken van de donuts zo blijft het deeg minder kleven. Vet ook je schaal of werkplek met olie.


  • Neem een stukje van het deeg en vorm dit tot een ronde bolletje. Leg dit op je ingevette werkplek. Vet je handen dus telkens opnieuw in met olie voordat je wat van het plakkerige deeg plakt. En werk zo de rest van het deeg af, totdat je ongeveer 15 bolletjes hebt. Laat het voor zo'n 15 minuten rijzen.


  • Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Vet je handen weer in met olie. Neem een bolletje deeg en maak met je vingers een gat in het midden van het bolletje. Draai voorzichtig het deeg in het rond om het gat in het midden iets groter te maken. De gat mag groot en wijd zijn. Leg het dan voorzichtig in de olie en bak aan beide kanten op een middelmatig vuurtje goudbruin en gaar.


  • Haal de donuts uit de olie en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Het is normaal dat elke sfenz er een beetje anders uitziet. En werk zo de bolletjes af.


  • Serveer met wat poedersuiker of honing! Bsaha! (eet smakelijk!)







bottom of page